UITHUIZEN – Op donderdagmiddag 14 april jl. opende Speelgoedbank SAM in Uithuizen haar deuren. Wethouder Mariette de Visser, Tess en de Paashaas verrichtten de feestelijke openingshandeling.

Allereerst was er de prijsuitreiking voor de SAM kleurwedstrijd. De winnaars Artmis, Shona, Keylan, Tess, Fayah, Esmee en Arsalan ontvingen hun prijs en een chocolade paashaas. Onder de vrolijk draaiende wieken van Molen De Liefde vertelde Dick Stoppels vervolgens het sprookje van Hanneke. En haar wens om te zorgen dat alle kinderen met Sinterklaas een cadeautje zouden kunnen krijgen.

Na dit mooi vertelde sprookje zochten de aanwezige kinderen naar de verstopte eieren. Een van de eieren bleek heel erg groot, met daaraan een enorme sleutel. Tess was de gelukkige vindster en mocht daarom samen met wethouder Mariette de Visser en de Paashaas de deur van Speelgoedbank SAM officieel openen. De wethouder noemde in haar speech de tegenstrijdigheid in de noodzaak van voorzieningen als de speelgoedbank enerzijds en de trots op de vrijwilligers die de realisatie van de voorziening mogelijk hebben gemaakt anderzijds: “Speelgoedbank SAM is bij uitstek een voorbeeld van hoe we hier in Het Hogeland oog, oor én hart voor elkaar hebben; hoe we naast elkaar staan en elkaar wat gunnen.”

Van SAM Sinterklaasactie naar Speelgoedbank

De Speelgoedbank in Uithuizen is het succesvolle vervolg van de SAM Sinterklaasacties voor minima. Er bleef altijd veel speelgoed over. Genoeg om het hele jaar door te geven aan ouders en kinderen. Vanuit Platform Armoedebeleid Het Hogeland bleek er ruime noodzaak en ook draagvlak voor het opzetten van een permanente Speelgoedbank. Ook dienden zich veel vrijwilligers aan, die hier graag een steentje aan bijdragen. Door corona liep het plan vertraging op. Na openstelling van het pand in november 2021 voor ouders en kinderen, was er donderdag 14 april jl. de feestelijke opening.

Altijd goed gevuld

Tot nu toe hebben al meer dan 100 kinderen en hun ouders speelgoed, puzzels, boeken en knutselspullen uitgezocht. Veel kinderen pakten er een cadeautje in voor een jarig vriendje of vriendinnetje. Dankzij de donaties en ingebracht speelgoed door scholen en (groot)ouders van kinderen is de speelgoedbank goed gevuld.